hans zimmer’s, music in bucharest
Două concerte impresionante, pe data de 9 noiembrie la Ateneul Român, alături de cei mai experimentaţi tineri muzicieni reuniţi din întreaga lume! Bucureşti, 27 martie, 2024 - Universul muzical al celor mai emblematice partituri semnate de celebrul compozitor de muzică de film, HANS ZIMMER, va străluci la Ateneul Român pe data de ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
AVINCIS
vacanțe, ammouliani, insula măgarilor
AMMOULIANI, DOI-ZERO. INSULA MĂGARILOR INSULA MĂGARILOR Când am ajuns acolo, ne-am relaxat. Trai, neneacă... Pe vătrai. Am poposit pe o insuliță mică, pustie. Unde poți să uiți totul. Uiți și de ce te-ai născut... Dar, oare, ne-am născut? Sunt în dubii... Mai întâi, însă, de a ajunge în Drenia, a ...
Read More
MALTA TRAVEL
Invitatie-TalentA corteva
horia gârbea, iarbă la tot cartierul
DE 12 LEI IARBĂ Prima mențiune, firește, este despre TITLUL.  EL E CATCHY. El fură privirile. E special conceput ca o reclamă de marketing. Și, trebuie să recunoaște, da, funcționează. Va stârni rumori. Eterne. Ideea de a băga umpr în titlu e nespus de savuroasă. Și pragmatică. Lumea va râde ...
Read More

Dealu Dorului

DESPRE CUM BATE VÂNTUL ÎN STRUGURII DIN VINUL DE PE DEALU DORULUI
Plaiul de pe Dealul Dorului îl simți, îl apreciezi și îl ții în mână numai după cum percepi adierea vântului. Asta înseamnă tot terroir. Fiindcă, mai tot timpul, datorită pantei și condițiilor climaterice, vântul bate cumva pe deal, Dealul Dorului. Și, dacă nu ați observat, panta e mare. Destul de mare. În ce fel se traduce asta pe limba strugurilor, vă lăsăm pe boieri dumneavoastră să descifrați în vin.

vinul-dealu-doruluiAm început, de data trecută, să ne axăm pe câteva soiuri. Nu multe, doar două sau trei pe număr, să avem vreme să le dezbatem & descântăm pe toate..cum se cuvine. Și, eventual, să avem timp îndestul să ne întoarcem asupra lor. Cum, de pildă, iată că procedăm acum, ne întoarcem acum, asupra MUSCATULUI OTTONEL, pe care am început să-l creionăm, ca profil, data trecută. Și, nu în cele din urmă, să le asociem bucate și mâncăruri. Asta, credem, e partea cea mai importantă, deoarece un pahar de vin provoacă apetitul

Un Muscat Ottonel care urcă la cer, direct de pe Dealu Dorului
De felul său, Muscat Ottonel este un soi de struguri de vin alb, foarte tentant/foarte ispititor. Se spune despre dânsul că este membru al familiei Muscat de Vitis vinifera.

Despre acest soi este bine să știți că este originar din Franta, așa se zice, cu toate că Muscatul vine din vechime, îl degustau cu mare poftă romanii. Un anume Jean-Pierre Vibert din Angers este cel care a selectat soiul, în 1839, de la un răsad găsit. Amelioratorul Jean Moreau-Robert, în 1852, realizează acest soi, prin  hibridarea soiurilor Muscat de Saumur x Chasselas Dore. Cartea de vizită o face utilizarea sa în vinuri de desert din Austria, România, Croația și Serbia, și vinurile uscate din Alsacia și Ungaria. În Alsacia, denumirea soiului Muscat d’Alsace este permisă doar pentru soiurile Muscat Ottonel, Muscat Blanc à Petits cereale. Soiul este acum larg răspândită pe scară largă în Bulgaria, România. Dar și în Ungaria, Luxemburg, Republica Moldova, Ucraina, Africa de Sud și Canada, precum și în Germania. Are renumele de vin dulce, deși MUSCATUL poate fi vinificat și în sec. Despre varianta de la Dealu Dorului, aș putea spune că este cel mai bine echilibrată din câte cunosc. Miresmele și aromele se împletesc într-o experiență unică: savoare.

Unul dintre vinurile produse la Dealul Dorului, Riesling Italian, are renumele de foarte combinabil
Toate se iau de la origine, iar originea acestui RIESLING ITALIAN este incertă. Se găsesc oenologi care sunt de părere că respectivul soi este originar din Germania de pe valea Rhinului. Sunt și unele voci care îl plasează în Italia (în nord) sau în Austria

Dacă ar fi să-l analizăm în comparație cu înruditul Rieslingul de Rhin, sunt specialiști care îl consideră net inferior de către specialiști, dar asta nu îl împiedică să fie extrem de cultivat peste tot – și, de altfel și în Romania. RIESLING-ul de la Dealu Dorului este un vin vesel. Se combină foarte fluent cu mâncarea și este foarte flexibil, adaptându-se la multe gusturi și nuanțe ale bucatelor. Am spune foarte versatil – dar afirmația nu trebuie înțeleasă cu conotații peiorative.

BURGUND MARE: LÂNGĂ CARNE, MORCOVI, VERDEȚURI
În țest de pâine, morcovi tăiați rdondele. Sau, cu aparate speciale, rondele (căci tot rondelul-i formă fixă). Pâinea, pufoasă rău. Cu coajă rumenă și tare. Apoi, carne feliată. Sincer, aș prefera să fie vorba de niște vânat. Ca să ne aducă aminte de verde, poate ceva pătrunjel și/sau mărar. Ciuperci facultative, adică din ălea care au crescut mari și au ajuns și la facultate. Tot facultativ, adică (mai bine) în funcție de gust, orez, care a fost fiert/și preparat anterior acestui moment. Apoi, mai ne învrednicim să adăugăm după gust. Să nu aveți nicio grijă, BURGUNDUL MARE face restul. Adică se îngrijește de negrijile noastreJ Tușa pe care o va da el cărnii și vânatului (mai fraged, bre, nu chiar așa ațos) vă îndumnezei lucrurile. Nu trebe decât, ioi, să vă puneți și să șadeți la masă. De poftă se înrijește vinul și bucatele, fibra ușor sălbatică a cărnii…

De menționat că BURGUNDUL MARE se plasează printre favoritele noastre, afirmație pe care am întărit-o de multe ori.

Pentru DEALU DORULUI, BURGUNDUL MARE se dovedește un VIN EMBLEMATIC, în toate privințele de mare excepție. Dacă nu ați gustat niciodată un BURGUND (sau nu vă amintiți să fi gustat unul), încercați-l pe acesta. Veți porni în lume cu un un gust aparte și un standard înalt. Data viitoare, cu siguranță, vă veți aminti BURGUNDUL.

REȚETE, VARIAȚIUNI PE TEMĂ DATĂ

  • Ciuperci la cuptor cu sos de vin( Riesling ) si cu un Riesling Italian, bine răcit.
    Ciupercile au un profund gust de pământ, cu care se și înfrățesc. Bineînțeles că la sos se mai poate umbla. Se poate și inventa, la urma urmei, un sos special. Putem să mai adăugăm și aici un alt ingredient, în persoana orezului (basmati sau colorat) – sau nu, depinde dacă ne plac felurile simple sau elaborate. Trebuie puse și verdețurile inspirate.
  • REȚETĂ DE WEEK-END FERICIT : Sushi cu Riesling Italian și Creveți Jumbo
    (variațiune pe aceeași temă)
    În urmă cu ceva vreme, sushi se asocia în patria mama cu bere sau sake. Lucrurile s-au mai schimbat. Adică au mai evoluat de atunci. Ajungând in Europa, sushi a inceput sa fie asociat la început cu șampanie, apoi (dacă n-ai pâine, mănânci și cozonac!) cu spumant – sau chiar cu vinuri albe bine răcite. Sfatul enologului: nu exagerați cu sosul wasabi, în timp ce sosul cu soia se poate adăuga fără probleme și restricții. WASABI poate să estompeze gustul vinului. Creveții JUMBO introduc al treilea termen în binom. Ca el să devină, firește, trinom. Va fi un dialog în triunghi între sushi, vin și creveți. Mai ales că este vorba de creveți uriași. Aceasta este o variațiune pe tema propusă în numărul trecut.Pofta bună e inclusă 🙂 .
    Asteptam reactiile dumneavoastră pe FACEBOOK.
    Noi am incercat asocierea, de aceea v-o recomandăm cu toată căldura.
    Toate ca toate, dar în final trebuie s-o recunoaștem: RIESLINGUL e la putere.

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

1