Svetofor, care este unul dintre cele mai importante lanțuri de magazine de tip hard-discount din Rusia, a decis sa-si faca loc pe piata noastra și, ca atare, isi va construi 2 magazine in debutul lunii septembrie sub egida “Mere”. Retailerul si-a inceput activitatea in anul 2009, atingand, in timp, un ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
HiPP este o afacere locala de familie, care a inceput acum 120 de ani si este, in acest moment, la a 4 a generatie. Stefan Hipp, actualul proprietar, a trebuit sa promita, la fel ca si ceilalati predecesori ai lui, ca se vor plia intotdeauna pe gusturile consumatorilor de azi, ...
Read More
AVINCIS
Cel mai important festival pe plajă din Europa, NEVERSEA, ar putea deveni, in curand, un cuvant de inlocuit cu "TENDINTA", caci atrage ca un magnet tinerii, numai anul acesta au participat peste 210.000 de iubitori de muzica si festivaluri. Pentru 4  zile plaja Modern, din Constanța, a fost absolut plin, ...
Read More
MALTA TRAVEL
Festivalul Internațional “Vară Magică”, aflat în acest an la a VII-a ediție, își deschide porțile în 11 iulie, la Ateneul Român, cu un concert în cadrul căruia vor urca pe scenă o sută de violonceliști. Doar foarte puțini locuitori ai planetei au avut, până acum, ocazia să asiste la un ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

OSTROVIT

OSTROVIT

UN SPECTACOL AL ANOTIMPULUI:

VREMEA CULESULUI LA OSTROV

La Ostrov, vremea culesului este un spectacol. Tăcut. Și nu unul cu public, în afara protagoniștilor, adică a culegătorilor; și a mașinilor care călăresc câte un rând dinspre ambele părți, dacă admitem că și mașinile pot fi un fel de spectatori. Un spectacol al anotimpului, care se derulează în fiecare an, dar altfel, o reprezentație de sezon, cu același ritual (milenar), care pune în scenă tradiția, ca o piesă de teatru care nu poate fi, în esență, schimbată.

O mie de hectare de viță de vie destinate vinului își așteaptă la Ostrov culesul. Unele deja au intrat sub mâinile culegătorilor, altele sub zarva și sârgul mașinilor, dar mai sunt și dintre cele care n-au apucat să-și dea rodul și să-și vadă amanul.

  • NUMAI VREO DOUĂ SUTE DE HECTARE SUNT CU STRUGURI DE MASĂ

Și asta pentru că forța de muncă nu putem spune că abundă. Nici aici – la fel cum e o problemă, cel puțin în agricultură (și în viticultură, de asemeni) – și în restul țării.

Pentru strugurii de masă, sunt doar două sute de hectare rezervate lădițelor care vor lua drumul consumului – și apoi ce toamnă, oare, este aceea fără boabe de struguri care să ți se topească în gură?

  • RHINUL ÎȘI TRIMISE RIESLINGUL ÎNCOACE, PE MALUL DUNĂRII

Un nou enolog va veghea la taina facerii vinului pe plaiurile ostrovite: are nume de pictor, Michelangelo, dar vine din ținuturile îndepărtate ale Australiei/Noii Zeelande.

Și un nou soi de struguri va intra la vinficație, ne gândim la Rieslingul de Rhin. Căci, altfel, Rieslingul exista el și la Domeniile Ostrov, dar în cealaltă variantă arhicunoscută: ca Riesling Italian, am și băut – cu ceva timp mai în urmă, prin 2012-2013 – un Riesling admirabil, cu aceeași sursă de provenienți: tot din Domeniile Ostrov.

De altfel, trebuie spus că spre, sfârșitul lunii octombrie, are loc marea sărbătoare a recoltei, întotdeauna cu fast/și mare bogăție/chiar risipă de struguri și vin, cu toate că proprietarii (Oana Belu, în special) n-ar putea fi suspectată (nicicum) de lipsă de cumpătareJ!

Acum, sărbătoarea a fost transformată de-a dreptul într-un festival al vinului – ghiurghiuliu, direct de la sursă.

  • DEGUȘTI AICI, APOI DORMI LA UNA DIN PENSIUNI

Ar mai fi de adăugat că Oana Belu și Ostrovit mai sprijină și unele manifestări conexe, cum ar fi Clubul ORFEU, al Tânărului Muzician, precum și alte activități.

În plus față de vremea recoltei, pensiunile NAIADA și CURTEA DINTRE VII își așteaptă, nerăbdătoare, în camerele lor, musafirii, care, de data asta, unică în an, au posibilitatea de a degusta, alături de vin (și de vinurile din anii trecuți, începând cu 2010, aflate în pivnițe), și mustul. Și strugurii, încă proaspeți, din vie.

Și peștii, cărășeii, sclipind în apele Dunării.

 

  • DE DATA ASTA, DOUĂ RECOMANDĂRI (SPECIALE):

GAMA: DOMENIILE COROANEI

  1. RIESLING
    De data asta, Riesling Italian, nu din cel care va veni, de Rhin, dar ispititor și el, vin de cursă lungă, ușor/sclipitor, capabil să te păcălească (nițel) cu volutele sale aparent inofensive.

RIESLING ITALIAN SEC
AN 2012

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlata. Cules la maturitate deplina

Un vin cu personalitate, cu un buchet intens si complex, cu un final dominant.

12% vol.
e750m

 

GAMA:  CETATEA DUROSTORUM

  1. CABERNET SAUVIGNON
    Un vin cu adevărat bărbătesc, cu nume greu/de incantație, amintind de cetățile și fortificațiile antice. Capabil să satisfacă și bărbații și femeile. Temperat, totuși, ca alcool (doar 12,5%) și, la coloare, tincturat, cum îi șade bine unui CABERNET SAUVIGNON: ușor violaceu.

CABERNET SAUVIGNON
SEC
AN 2009

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlata. Cules târziu.

Cetatea Durostorum a fost una dintre cele mai importante asezari ale lumii romane, sediul al Legiunii a XI Claudia. Vinul… ne aduce aminte de celebrele banchete si serbari dedicate lui Dyonisos din vremea imparatilor Caracalla si Marc Aurelius, care au ridicat acesta cetate la rangul de Municipium.

12,5% vol.
e750ml

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

OXYGEN