paris 2024, paris
Parisul este o sărbătoare de neuitat. Asta n-o spun eu, ci o spune Hemingway. Într-o carte a căruit titlu care chiar așa este. Adumbrită de amintirea ucigător de melancolică a unui Paris iubit până la ultima consecință.  De cealaltă parte a continentului, Nichita Stănescu se grăbește să rostească: Amintiri are ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
AVINCIS
paris 2024, paris
Parisul este o sărbătoare de neuitat. Asta n-o spun eu, ci o spune Hemingway. Într-o carte a căruit titlu care chiar așa este. Adumbrită de amintirea ucigător de melancolică a unui Paris iubit până la ultima consecință.  De cealaltă parte a continentului, Nichita Stănescu se grăbește să rostească: Amintiri are ...
Read More
MALTA TRAVEL
cortevaInvitatie-TalentA corteva
paris 2024, paris
Parisul este o sărbătoare de neuitat. Asta n-o spun eu, ci o spune Hemingway. Într-o carte a căruit titlu care chiar așa este. Adumbrită de amintirea ucigător de melancolică a unui Paris iubit până la ultima consecință.  De cealaltă parte a continentului, Nichita Stănescu se grăbește să rostească: Amintiri are ...
Read More

CULTURA ARDEIULUI

Daca te gandesti sa-ti infiintezi o cultura de ardei, atunci ai venit in locul potrivit sau, mai bine spus, la articolul si pe site-ul potrivit! Primul lucru pe care trebuie sa-l cunosti este se cultiva cel mai bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar o poti face şi după rădăcinoase, bulboase şi bostănoase. Tehnologia nu este deloc complicata, ba chiar deloc, ea este in mare parte cam la fel ca si la celalalte culturi (ardeiul gras sau gogoşarul lung ori iute).
 
Acuma, cel mai bine ar fi sa impartim infiintarea culturii de ardei pe mai multe etape:
Prima etapă presupune îngrășarea terenului.
Astfel, toamna trebuie (cel mai recomandat este acest anotimp) sa se puna cam 40-50 t/ha de gunoi de grajd, 300 kg./ha superfosfat şi 100 kg sulfat de potasiu, iar mai tarziu, dupa mai multe luni, primăvara, trebuie sa mai adaugi 150-200 kg/ha de azotat de amoniu.
Pregătirea suprafetei de pamant va trebui sa o faci tot toamna. Desigur ca mai intai va trebui sa cureti terenul de resturi vegetale, dupa care trebuie sa adaugi ingrasamintele organice si chimice, dupa care trebuie sa incepi aratura de baza la o adancime de circa 28-30 cm. Cand vei vrea sa plantezi primavara, inainte de a te apuca de asta, trebuie sa prelucrezi terenul cu grapa cu colti reglabili sau cu freza.
Semănatul și plantatul
Regula principala la ardei este ca acesta se cultiva doar prin aparitia mai intai a rasadurilor, pe cand semanatul il vei face abia mai tarziu prin iarna, mai exact dupa data de 15  februarie.
Dar chiar si inainte de semanat, samanta se stropeste cu TMTD (TOPSIN AL 70 PU) 3g/1 kg de sămânţă, sau alte asemenea pentru a te asigura ca rasadurilor nu vor muri.

Sămânţa stropita se seamana in randuri la un spatiu de 8-10 cm şi la 2-3 cm/rând. Dupa ce observi ca s-au facut un numar mai mic de rasaduri, seminmtele se seamana in ladite din lemn, dar care inainte de acest proces au fost incarcate cu mraniţă (e o combinatie de pământ  – 60%, nisip -10% şi gunoi de grajd fermentat -30%).

Cand apar cele dintai frunze adevarate, cam dupa 10-15 zile de la rasarire, rasadul se poate repica in pahare de unica folosinta, dar care au fost incarcate mai intai cu mraniţă. Adâncimea de repicat este de 2-2,5 cm.

Mai ales, nu trebui cand ai repica sa faci aceasta procedura in perioadele reci sau prea însorite, ca sa le poti feri de frig sau insolatie puternica; rasadurile le iei din patul cald cate putin, putin, si le ti undeva ferite până la repicat. După repicare plăntta luata trebuie udata, dupa care se mai pun undeva ferite si le ti asa 1-3 zile, dupa le lasi la aer puţin, ca se si prinda.

Alte articole pe aceeasi tema:

http://agricult.ro/2017/04/03/primavara-perioada-ideala-pentru-a-incepe-cele-mai-profitabile-afaceri/

 http://agricult.ro/2017/03/06/oual-de-aur-de-la-struti-care-ti-pot-aduce-si-1500-de-euro/

http://agricult.ro/2017/02/07/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-ti-infiintezi-o-cultura-de-capsuni/

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

1