Să încep cu o întrebare de “biografie profesională“: când începe cariera dumneavoastră în domeniul berii?
Depinde ce înţelegem prin cariera mea în domeniul berii.
Dacă vorbim de bere în general aş putea spune că am fost implicat în industria berii încă din 1985, anul în care am devenit director tehnic responsabil cu dezvoltarea industriei alimentare în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări în Industria Alimentară (ISPCAIA S.A.). Vorbind despre implicarea directă atât în investiţii cât şi în fabricarea berii, totul a început cu anul 1993 când după ce am părăsit ISPCAIA din poziţia de director general, m-am ocupat mai întâi ca director tehnic şi apoi ca director general al S.C. Bianca Interbrew Bergenbier S.A. din Blaj, fabricantul iniţial al berii Bergenbier.
În particular, ce bere beţi…?
Eterna întrebare, eterna dilemă: blondă? Brună?…
Greu de răspuns, “blondă sau brună îmi e tot una“, important este ca berea să fie corect fabricată şi corect aleasă faţă de bucatele ce urmează a fi consumate. Ca preferinţe aş spune că berile de fermentare superioară de genul ALTUS şi KLAUS WEISS îmi sunt mai apropiate.
Să ne reîntoarcem la BIOGRAFIA PROFESIONALĂ.
Cum aţi ajuns sălucraţi pentru BERGENBIER?
În parte cred că am răspuns. În 1991 un grup de investitori al căror reprezentant era domnul Ioan Sătucean, economist cu mare experienţă, a venit la ISPCAIA cu solicitarea elaborării unui proiect pentru o fabrică de bere la Blaj. La vremea respectivă, fiind director general al ISPCAIA, am coordonat elaborarea
proiectului. Povestea-i mai lungă, proiectul trecând prin mai multe etape, inclusiv din punctul de vedere al utilajelor ce urmau să echipeze fabrica. Ca să scurtez istoria trebuie să spun că în momentul în care am părăsit ISPCAIA, repet am părăsit institutul din motive neavând legătură cu subiectul acestui interviu, eram solicitat de investitorii români să mă ocup de investiţia de la Blaj în calitate de director tehnic şi am acceptat oferta.
Ulterior în 1994 cu ocazia semnării contractului prin care grupul belgian INTERBREW a achiziţionat 51% din acţiunile societăţii, numită Bianca Inter brew Bergenbier în urma numitului contract, la cererea investitorului străin am fost numit director general al societăţii din Blaj.
Iarăşi am să vă “atac la persoană“: aveţi o relaţie specială, după câte ştiu, cu berea “albă“/WEISS BEER?…
Am menţionat mai sus că preferinţele mele se îndreaptă spre berile de fermentare superioară între care ele “albe“ mai bine cunoscute la noi ca “nefiltrate“ din care fac parte şi berile produse de societatea noastră, respectiv:
– Klaus Weiss, o bere tulbure de tip bavarez, bere pe care eu o consider una dintre cele mai bune beri fabricate de MARTENS S.A. Galaţi.
– MADONNA, o bere “albă“ de tip belgian în a cărei compoziţii intră extract de coriandru şi de coajă de portocală. Aceasta a fost multă vreme considerată ca fiind cea mai bună bere românească pe piata americana.
Comutăm din nou pe plan profesional interviul nostru „încrucişat”: cum aţi plecat de la BERGENBIER?
Lucrurile s-au petrecut cam demultisor, prin 1996 si acum motivul plecarii mele imi pare mult mai putin conturat. Un singur lucru pot spune despre acesta, sunt un om care nu suporta capastru, in special cand „calaretul” este un ageamiu.
Si ceva in plus, indiferent de motiv, astazi sunt inca prieten cu oameni cu care am lucrat atunci, atat conceteteni de-ai mei cat si straini.
Cu Dumnezeu, cum este: aveţi o relaţie personală?
Cu Dumnezeu cu totii avem o relatie personala, chiar si in cazurile in care noi nu ne dam seama, sau refuzam sa o recunoastem.
In ce ma priveste ce as putea spune? Sunt nascut, crescut si traiesc in credinta crestin-ortodoxa, incerc sa-mi duc viata in aceasta si cu siguranta nu reusesc sa fiu un bun crestin asa cum as dori.
Daca intrebarea dumneavoastra vizeaza aspectul pe care-l banuiesc din viata mea, o sa va raspund ca este adevarat ca sunt absolvent al Sectiei de Teologie Didactica din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati.
Ce ştiţi, în mod particular, despre berea belgiană?
Prea putin, cred. Domeniul este atat de vast incat este greu de cuprins. Cred ca sub genericul „bere belgiana” se ascund peste o mie de beri diferite, de la cele de fermentare superioara la cele de fermentare inferioara. Poate ca majoritatea iubitorilor de bere cunosc deja zicerea ca „in Belgia poti bea in fiecare zi a anului la masa o alta bere”.
Si inca nu se spune totul. Belgia este patria berilor speciale, de la beri de tip lambic de fermentare spontana, beri cu fructe, etc. etc.
Pentru a avea cat de cat o idee despre ceea ce insemneaza o bere belgiana, iubitorii berii pot incerca o sticla de bere MA DONNA.
Care este cel mai bun produs pe care îl faceţi la Galaţi?
As spune ca toate berile pe care le producem sunt corecte. Apelativul „bere buna” tine de cine o consuma, gustrurile stiti ca nu se prea discuta.
Eu prefer Klaus Weiss si MA DONNA si cand o producem, ALTUS, o bere de abatie.
A consemnat: MIHAIL GĂLĂŢANU
Un fel de autobiografie
Vasile Joantă
Nascut in 19 mai 1941, in satul Boholt, pe atunci judetul Fagaras, acum Brasov
Parintii: Gheorghe si Maria Joanta, agricultori
Scoala primara clasele I – IV la scoala din Boholt, 1948 – 1952
Pe atunci ciclul II: 1952 – 1953 clasa a V-a in satul Calbor (greu de acomodat cu internatul, adesea am fugit de la scoala), 1953 – 1955 clasele VI – VII la Liceul Radu Negru din Fagaras, pe atunci Scoala Medie Nr. 1 Fagaras.
Liceul intre 1955 si 1959 la liceul mentionat mai sus.
Am fost norocos fiind in prima serie care a invatat 11 clase dupa reforma invatamantului din 1948, norocos fiindca am reusit sa adun ceva cultura generala, e drept in primul rand datorita profesorilor, pe atunci inca “DASCALI” adevarati si nu “bugetari”, pe care i-am avut si carora le pastrez un respect si o amintire pe care doar cativa din profesorii universitari ale caror cursuri le-am urmat le egaleaza.
Studii superioare din 1959 pana in 1964, Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic Bucuresti, specializarea Masini si utilaje pentru industria chimica, licentiate in inginerie mecanica.
Cursuri postuniversitare de specializare in industria zaharului organizate de ONUDI la centru de excelenta din Etimesgut, Ankara, Turcia.
In prezent, absolvent al Facultatii de Istorie, Filozofie si Teologie, sectia Teologie Ortodoxa Didactica a Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati.
Profesional:
1964 – 1966 inginer stagiar si inginer tehnolog la uzinele, pe atunci, Grivita Rosie din Bucuresti, de unde am plecat inainte de incheierea contractului din cauza groazei de plafonare. Drept care mi s-a atarnat o tinichea, art. 20 alineatul e. din Codul Muncii.
1966 m-am angajat in Institutul de Proiectari pentru Industria Alimentara (IPIA) ca inginer proiectant.
Dealungul timpului instuitutul a cunoscut diverse denumiri ICPA (Institutul de cercetari si Proiectare pentru Industria Alimentara), ISPACAIA (Institutul de Proiectare constructii pentru Agricultura si Industrie Alimentara), denumire pe care o poarta si astazi.
In duazeci si sapte de ani am avut diverse functii in institutul amintit:
1966 – 1972 inginer proiectant si apoi inginer proiectant principal.
1972-1979 sef atelier utilaje si montaj pentru industria zaharului. Detin un brevet de inventie pentru un sistem de insilozare a zaharului si unul pentru o instalatie de extractie a zaharului din sfecla. Sunt autor si coautor a mai multor lucrari privind industria si tehnologia zaharului
1979 – 1985 sef sectie de proiectare pentru industria zaharului si silozuri de cereale.
1985 – 1990 director tehnic responsabil cu dezvoltarea industriei alimentare.
1990 – 1993 director general si presedinte al CIS.
Am plecat din institut cand am constatat ca o institutie cu peste 1500 de oameni, intre timp divizata in trei mai mici, nu mai avea nici o sansa de supravietuire cu repectiva “populatie” si nici nu am vrut sau n-am putut sa tai eu in carne vie.
Din 1993, anul in care am infiintat societatea V&F Trade Impex S.R.L. activand in special in domeniul consultantei industriale am condus-o si lucrat in aceasta. Am acordat consultanta mai multor societati romanesti si multinationale ca Eastern Sugar n.v. divizie a Tate & Lyle, industria zaharului, Interbrew n.v. si MARTENS n.v. industria berii, GARBUIO SpA, industria tutunului si altele.
In paralel am lucrat ca director tehnic al societatii Bianca S.A. din Blaj, calitate in care am participat la negocierile cu grupul belgian INTERBREW in vederea unor investitii necesare finalizarii constructiei fabricilor de bere si malt din Blaj.
Dupa finalizarea discutiilor si odata cu infiintarea societatii Bianca Interbrew Bergenbier S.A. in 1994 am devenit Director General si Presedinte al Consiliului de Administratie al acestei societati.
In 1996 am parasit societatea si mi-am reluat activitatea de consultanta in societatea-mi proprie.
Din 1998, urmare a cumpararii actiunilor detinute de catre fostul FPP la societatea RO BEER S.A. (fabricia de bere si malt din Galati) de catre societatea belgiana Martens Brouverij n.v., la cererea acesteia, am fost angajat ca Director General si apoi ales presedinte al Consiliului de Administratie al actualei societati MARTENS S.A. din Galati, societate la care lucrez si in prezent.
Din 2003 am infiintat societate Smart Industries Consulting S.R.L. al carui asociat sunt alaturi de cei doi fii ai mei.
Societatea activeaza in domeniul consultantei industriale, al prelucrarii maselor plastice detinand o fabrica de polistiren expandat si facilitati de productie butelii PET, precum si in domeniul agriculturii.
Doua coincidente “stranii” in activitatea-mi profesionala:
Sunt nascut in 19 mai 1941 am lucrat in Blaj unde am aflat ca in 19 mai 1737 Inocentiu Micu Klain a mutat episcopia Greco-catolica de la Fagaras la Blaj.
Sunt nascut in Boholt, Fagaras, iar grupul MARTENS Brouwerij n.v pentru care lucrez are sediul in Bocholt, Belgia.
Familia
Am doi fii:
Vasile Cristian Joanta, absolvent al facultatii de stiinte juridice, notar in orasul Magurele, jud. Giurgiu. Casatorit si tatal unui baiat, Vlad Stefan Joanta.
Vlad Joanta, absolvent al facultatilor de economie si de stiinte juridice, director general al Smart Industries Consulting S.R.L. si asociat unic al societatii Cyber Space S.R.L. din Bucuresti.
Alte activitati si preferinte
In 1990 m-am inscris in PNT CD si am fost ales la primul congres in Delegatia permanenta a partidului. In 1995 cand m-am lamurit (?!) ca aproape toti “lupii” urla la fel doar blana fiindu-le mai sura sau mai roscata, am renuntat la aceasta latura a activitatii mele.
Principalul meu hobby de cand ma stiu au fost profesia (munca) si invatatul, asociate cu lectura, ultima cel mai adesea de seara tarziu pana dupa mizul noptii.
Ceva ce-mi este foarte greu – sa numesc multe lucruri legate de profesie pe care le-am facut si sa ma fi plictisit. In orice faci se poate gasi ceva interesant, chiar si in cel mai anost lucru, trebuie doar sa cauti.
Imi iubesc satul natal asa cum imi iubesc parintii si bunii, aici pe pamant si acolo unde sunt si incerc dupa puteri sa pun umarul la franarea disparitiei lui, disparitie adesea clamata de unii si in care eu nu cred nici “in ruptul capului”.
Si in final….
Am inteles, poate cam tarziu, cuvintele Sf. Clement Alexandrinul care spune ca “…toate disciplinele care nu fac parte din filozofie sau nu sunt de cultură generală nu sunt altceva decât o propedeutică a filozofiei care, la rândul ei, este o propedeutică a credinței. Doar credința ne oferă adevărata cunoaștere …..”.
Incerc sa recuperez cat se mai poate…..
Vasile Joantă
No comments yet.