Firma americană Kellogg, care fabrica și foarte cunoscutele cereale Special K, doreste sa gaseasca cumpărători pentru divizia de snackuri pe bază de fructe, in ideea de a dezvolta cat mai rapid segmentul de produse pentru micul dejun și alimente congelate, dupa cum arata intr-un articol CNBC. Kellogg mai are dorinta ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
horticultura 70 de ani, usam
USAM La Aniversară: La mijlocul lunii octombrie 2018, la  București, un oraș din România (nu știu dacă îl știți sau măcar ați auzit de el) :) , dar mirific, a prins viață/adică a avut loc, (pre)cum zic comunicatele de presă, sărbătorirea a 70 de ani de excelență în educație și cercetare ...
Read More
AVINCIS
ammouliani, grecia, peninsula halkidiki, sfântul munte athos
O  insulă din Grecia, mai precis din peninsula Halkidiki, dar aflată la intrarea în Sfântul Munte Athos, este cea mai nouă – și îndrăznesc să spun – cea mai surprizătoare intrare din outcoming. Ruși, sârbi, bulgari și români (re)constituie topul turiștilor care ajung la Ammouliani, dar – atenție – nu ...
Read More
MALTA TRAVEL
merinde pentru suflet, carti distillate de citit
MICHAEL CONNELLY, CHIPUL DUR AL DESPĂRȚIRII SUSANALOPEz RUBIO, INTRAȚI ÎN EL ENCANTO STELIANȚURLEA, UN PLAN ATÂT DE BINE PUS LA PUNCT IOANA GRECEANU, NODURI, VERIGI ȘI RĂSUCIRI FLORINDUMITRESCU, DODII DAN-SILVIU BOERESCU, DIN LUMEA LUI MATACHEMĂCELARUL MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTĂ HENRI CHARLES PUECH, DESPRE GNOZĂ ȘI GNOSTICISM FRANz CUMONT, ASTROLOGIE ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro indagra.ro expodrink.ro targuldeturism.ro

OBICEIUL PĂMÂNTULUI DE BUNDĂRETE

OSTROV
OBICEIUL PĂMÂNTULUI DE BUNDĂRETE
De la Gurbanul Viilor la Rebranding

Din Dobrogea, cu dragoste! Numai din 1958. Dumneavoastră ce făceați în 1958? 🙂
După șase luni de muncă susținută,am finalizat procesul de rebranding la Domeniile Ostrov.
Urmează etapa a doua a proiectului ,,Constructia canalelor de distribuție”
: declară DOMENIILE OSTROV, recent. Și sunt inspirați, credem, pentru că acum, la vreme de iarnă, este un moemnt ideal pentru a creiona și dezvolta strategii, într-un punct mort al sezonului.

Să botezi o gamă întreagă cu DOMENIILE OSTROV 1958 este, într-un fel, o îndrăzneală. Pentru că este o asumare. O asumare a unei tradiții și un mod de a spune răspicat ( adică mai pe șleau nici nu se poate!) că există aici, la Ostrov, totuși, o tradiție – și că ea se revendică de la anul 1958. Că de peste șaizeci de ani se face, aici, vin cu sistemă, organizat, cu sârg și cu migală.

Și 1958 ARE MAI MULTE VARIANTE: una dintre ele, cea pe albe, ar fi SAUVIGNON BLANC, pe care Ostrovul a brodat istorie până acum – și a făcut unul dintre cele mai bune vinuri ale lor.

CA DE OBICEI, NICI BUNDĂRETELE N-A FOST UITAT
În prima zi a lunii februarie se face și acum un ritual, care se dovedește foarte important, “Gurbanul viilor”, al cărui scop este de a atrage belșugul. Este, practic, momentul care declanșează anul, un TRIGGER care inițiază un an de bun augur.

Elementele importante sunt corzile de vie, vinul obținut din strugurii de cu toamnă și focul. Iar pe masă pui: BUNDĂRETE.

 Despre Luna lui Făurar este/se știe că, bunăoară, e considerată a fi schimbătoare din fire. Se zice că acum se întâlnesc, într-un teritoriu comun, anotimpurile de iarnă și primăvară, semn cât se poate de clar că, în curând, se poate începe munca pe câmp. Când se face cald, de începe pământul a se dezgheța, pregătindu-se de primăvară; când este frig de CRAPĂ PIETRELE!… Alternanțe de temperatură, alternențe de climă.

Așa a fost lăsat de când lumea, ca timpul în luna făurar să fie când de primăvară, când de iarnă sau, cum mai spun bătrânii, “ferecă și desferecă”. “Câteodată, februarie își dă și el arama pe față; vrea să arate că și el este lună de iarnă. Atunci, țin-te pânză, să nu te rupi! Unde îmi întoarce el cojoaca pe dos, și unde ne trimite câte un pui de viscol, de zloată, de te crezi la gerul Bobotezei, ori în mijlocul iernii!”, după vorba lui Petre Ispirescu.

În prima zi a lunii februarie purcede anul viticol. Încă de dimineață, gospodarii se duc în vie, aleg cele mai viguroase corzi de viță și se încing cu ele pe piept sau la brâu.

După ce dezgroapă sticla cu vin din cel bun, ascunsă în vie înainte de sfârșitul toamnei, merg cu toții spre o înălțime și acolo fac un foc ce trebuie să se vadă din depărtare.

Până la lăsarea serii, petreceau cu mâncare și băutură, cântau și dansau.

Și așa se petrece și acum la Ostrov.

Tradiția este păstrată cu sfințenie. Pentru că stă la fundamentul a tot ce avem. De altfel, se poate observa și din poze 🙂

 

RABBIT MEDIA

 

UN ROZE ȘI UN ROȘU, TOT ANNO DOMINI: 1958
Ar mai de vorbit/ și de descântat un ROZE, care a apărut tot sub egida acelui an (fast) de început: 1958. Ca și celelalte surate ale sale, face parte tot din registrul (echilibrat) al DEMISECULUI.

Dar nici roșiile nu se lasă mai prejos.

Roșul contratacă printr-un CABERNET SAUVIGNON de asemeni DE LA 1958, care se impune prin caracterul impetuos, puternic.

Aspectul este completat de un CAPIȘON cu totul deosebit, cu romburi pe care scrie DO (de la DOMENIILE OSYTROV, dar – totodată și un îndemn în engleză:TO DO! DO adică fă, de la homo faber; și în același timp, un lucru de făcut, ca pe o listă mentală). Tot pe capișon apare și ACVILA, un simbol al forței/puterii – și amintind în același timp de o heraldică întru-totul nobilă.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

OXYGEN