paris 2024, paris
Parisul este o sărbătoare de neuitat. Asta n-o spun eu, ci o spune Hemingway. Într-o carte a căruit titlu care chiar așa este. Adumbrită de amintirea ucigător de melancolică a unui Paris iubit până la ultima consecință.  De cealaltă parte a continentului, Nichita Stănescu se grăbește să rostească: Amintiri are ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
AVINCIS
paris 2024, paris
Parisul este o sărbătoare de neuitat. Asta n-o spun eu, ci o spune Hemingway. Într-o carte a căruit titlu care chiar așa este. Adumbrită de amintirea ucigător de melancolică a unui Paris iubit până la ultima consecință.  De cealaltă parte a continentului, Nichita Stănescu se grăbește să rostească: Amintiri are ...
Read More
MALTA TRAVEL
cortevaInvitatie-TalentA corteva
paris 2024, paris
Parisul este o sărbătoare de neuitat. Asta n-o spun eu, ci o spune Hemingway. Într-o carte a căruit titlu care chiar așa este. Adumbrită de amintirea ucigător de melancolică a unui Paris iubit până la ultima consecință.  De cealaltă parte a continentului, Nichita Stănescu se grăbește să rostească: Amintiri are ...
Read More

GENIUL UNUI TERROIR: MARGAUX. CHATEAU MARGAUX

Sunt vinuri care se termină în realitate/sau nu se termină niciodată numai/și pentru ca să intre în legendă. Pentru cunoscători, de exemplu, numele CHATEAU MARGAUX sună ca o parolă. Sau ca un COD SECRET. La auzul celor două cuvinte, nu numai că salivează. Dar închid ochii. Și simt, în vălul palatin, o învăluire. De-a dreptul. Pentru că, în cazul lor, cornul adundenței deja se revarsă. Și cel aș făgăduinței, deopotrivă. Denumiea face apel la veacuri de istorie lichidă și este, întrucâtva, sinonimă cu Bordeaux. Este vorba, trebuie spus de la începutul începuturilor, despre zona Medoc. 

CRISTIAN GĂLĂȚANU, NICOLETA GĂLĂȚANU

Château Margaux este recunoscut în lumea vinurilor ca una dintre cele mai vechi și titrate case franceze din Bordeaux, cu o istorie ce se întinde pe sute de ani. Deși domeniul denumit Margaux exista din secolul XII, sute de ani mai tarziu, între anii 1572-1582 Pierre de Lestonnac a anticipat potențialul viticol al zonei Medoc (în care se află domeniul Margaux), și a restructurat proprietatea cu noi culturi de viță de vie, care începeau și pe alte domenii să înlocuiască culturile de cereale.

 

CHATEAU MARGAUX

Chateau Margaux este o podgorie istorică ale cărei începuturi ajung  chiar până în secolul al XVI-lea, când Pierre de Lestonnac a restructurat proprietatea, podgoria și a anticipat evoluția regiunii care abandonase agricultura în favoarea producției de vinuri.  Un secol mai târziu, moșia castelului Margaux se întindea deja pe 265 ha, din care o treime era dedicată cultivării viței de vie. De-a lungul secolelor, proprietatea trece prin mâinile a numeroși proprietari până când, în 1977, un afacerist grec pe nume André Mentzelopoulos o cumpără în totalitate, restaurează castelul și face investițiile necesare pentru a readuce podgoria în atenția iubitorilor de vin.

De atunci și până în prezent, vinurile Chateau Margaux se bucură de un succes imens, pe măsura prestigiului proprietății.

De la sfârșitul secolului al XVII-lea Château Margaux ocupă 265 de hectare din care o treime au fost cultivate cu viță de vie. Această proporție este valabilă și în prezent. Timp de aproape 500 de ani viticultorii de pe domeniul Margaux au căutat cele mai bune soiuri de struguri, le-au definit proprietățile și le-au adaptat la tipul de sol și condiții climatice ce au ajuns să definească termenul unic din limba franceză – terroir.

Viticultura de pe domeniul Margaux urmează numeroase tehnici de cultivare, îngrijire, prezervare a viței de vie, unele vechi de sute de ani, altele revoluționare, preluate de marii producători din industria vinurilor franțuzești. Gamele de vinuri produse pe domeniul Margaux sunt obținute din cele mai vechi soiuri roșii din regiune: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot.

ASPECT: Roșu-rubiniu.

MIROS: Un buchet elegant și clasic. Diferite și varii arome. De notat că predomină cele de flori. În egală măsură, se găsesc cele de fructe roșii. Dar trebuie neaparat să menționăm și cele de condimente.

GUST: Prima impresie ne indică o structură taninoasă. Ea poate fi socotită drept una echilibrată. Este considerat că are un gust final lung. Sunt specificate notele moi de maturare, aparte.

ASOCIERI: în Bucătărie: Un vin  categorisit, de cele mai multe ori, drept elegant. Capătă deseori atributul de excelent, mai ales dacă se trezește a fi consumat alături de preparate din carne de vită, vițel, vânat, pasăre. Atenție, poate merge bine și cu preparate condimentate din bucătăria asiatică.

RECOMANDARE/TEMPERATURA DE SERVIRE: 20 – 22°C.

*

CHATEAU MARGAUX 2017, UNA DIN MARILE RECOLTE

Descriere

Chateau Margaux 2017 ocupa un loc de drept/CA SENATOR(!) în șirul marilor recolte ale domeniului: este profund, complex, intens și lung. Își datorează calitățile unice geniului terroir-ului său, precum și muncii pasionate a unei succesiuni de generații. Este un vin remarcabil, care provine dintr-o combinație de caracteristici foarte rar întâlnite: finețe, eleganță, complexitate, densitate, intensitate, lungime și prospețime. Deși concentrația sa taninică este adesea excepțională, este rar să se detecteze astringența. A primit 99 de puncte de la James Suckling, 98 de puncte de la Jeb Dunnuck și 96-98 de puncte de la Robert Parker.

Notele de degustare:
Vinul are un profil aromatic clasic pentru acest First Growth: frunze de coacăze negre, zmeură, ceai negru rece și iris presat, mai degrabă decât petale de violete de data aceasta. Este bine definit, chiar dacă nu la fel de intens ca în 2016, așa cum te-ai aștepta. Palatul este corpolent, cu taninuri suple, aciditate fină, destul de sărat în gură, cu o precizie superba pe finalul elegant.

Asocieri culinare:
Se potrivește cel mai bine cu tipurile de preparate clasice din carne: vițel, porc, vită, miel, rață, vânat, friptura de pui, mâncăruri prăjite, înăbușite – și la gratar. Alte alegeri ar fi codul, calcanul și peștele John Dory, mai ales dacă este însoțit de ingrediente pământii, cum ar fi ciupercile.

Specificatii:

CARACTERISTICI GENERALE

Tip Sec
Țara de origine Franta
Soi Cabernet Sauvignon
Regiune Bordeaux
Cantitate 0.75 l
Ambalaj Sticla
Culoare Roșu

Brand: Chateau Margaux

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

1